Virtual Reality

Bildet hentet fra Samsung

Virtual reality (VR) briller har blitt mer og mer populært disse kommende årene. VR brillene har for det meste blitt brukt til spill, men nå har teknologien blitt mer avansert og disse brillene blir brukt til mye mer enn bare spill. Det vi kommer til å fokusere mest på i dette innlegget er hvordan VR briller kan hjelpe unge pasienter med psykiske problemer. Vi kommer også til å se på hvordan denne teknologien kan påvirke Norge. 

Haukeland Universitetssykehus kan bli første institusjon i verden som bruker VR-teknologi psykose-behandling for unge. NRK skriver at de spiller seg frisk. Behandlerne sier at studiene viser at pasientene blir tryggere i sosiale situasjoner og at dette kan overføres til det virkelige liv.

Emma (16) skal hjelpe elever med frykt for å snakke foran klassen med VR- briller – NRK Vestland
NRK – (Emma 16) skal hjelpe elever med frykt for å snakke foran klassen

Helse Vest IKT har lagt ut et innlegg om dette der skriver at de behandler unge med VR-terapi. De får flere scenarioer, der de enten kan starte en samtale med en fremmed, snakke til en gruppe eller gå på en date. Dette er situasjoner pasientene syntes er ubehagelige og vil bli flinkere på. Dette forteller Guri Holgersen som er en behandler på klinikk psykisk helsevern for barn og unge på Haukeland. Virtual reality (VR) brukes vanligvis i dataspill og i opplæring av fagpersoner, men nå tar Haukeland sykehus et steg videre for å hjelpe disse unge psykosepasientene. 

Hva kan denne metoden gjøre med teknologien i Norge?
Dette tror jeg at vil hjelpe mange pasienter som sliter med sosial angst. Dette kan være en generalprøve for dem som gjerne vil ut å prøve å kunne være sosiale og bli bli kjent med flere mennesker. Jeg tenker at dette er en perfekt mulighet til å ha i Norge da jeg opplever at vi norske kan være mindre pratsomme og veldig sjenerte av oss. Dette kan få flere unge til å få et bedre liv med å komme seg ut av huset og kunne ha en hyggelig tid med andre. De kan også finne noen med felles interesser og gjerne gjøre den interessen sammen og komme med forskjellige input som kanskje kan ha en stor betydning for dem. 

Den VR-assisterte behandlingsmetoden bygger på prinsippene i kognitiv terapi, hvor målet er å styrke pasienters ferdigheter. Ved hjelp av en kunstig virkelighet, som VR faktisk er, så kan pasientene øve seg på å mestre sosiale situasjoner.

– Det er gjort mange studier på dette, og det viser seg å fungere på voksne. Derfor er vi sikre på at det også vil hjelpe ungdom, sier Holgersen, som legger til at det på sikt vil kunne gi høyere samfunnsdeltakelse.
Behandleren forklarer at ungdom med psykose kan unngå eller misforstå sosiale situasjoner, og at dette ofte resulterer i at de ikke har tro på at de kan mestre sosiale situasjoner.

En konsekvens med denne nye forskningen er at det blir mindre jobb for psykologer som til daglig hjelper flere unge med dette problemet. De kommer til å få mindre og mindre unge som pasienter, men fortsatt ha de eldre. Det er en ny og spennende måte for de unge og dette kan for de fleste være mer interessant enn å sitte i et rom å snakke med en person. Med VR brillene føles det ut som det er en ekte ting og at man kan få øvd seg skikkelig til når det skjer i virkelighet. Maskinlæring kommer til å ta over flere jobber og det vil risikere at mange ikke vil ha en jobb å gå til i fremtiden.

Jeg avslutter med å si at Virtual reality kan både være veldig positivt, men også negativt for for Norge. Dette er en veldig kul ny teknologi for de unge som kanskje syns det er vanskelig å dele sine problemer med en psykolog eller med noen andre. VR brillene er en morsom ny ting som kan lette på frykten hos de aller fleste som sliter med slike situasjoner.

Hentet fra: 
Canvas forelesning 15. jan

https://helse-vest-ikt.no/aktuelt/nyheiter/behandlar-unge-med-vr-terapi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *