Konsekvenser av kunstig intelligens

Kunstig intelligens kan føre til flere konsekvenser for fremtidens jobber. Flere kan miste jobbene sine da roboter blir mer avanserte og er i stand til å etterhvert ta over for dem. Jeg kommer nedenfor til å skrive om konsekvensene med kunstig intelligens og hva dette kan føre til. Men vi kan først starte med en liten oversikt over hva kunstig intelligens egentlig er.

Artificial intelligence, som på norsk heter kunstig intelligens kan forklares som informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent. For å beskrive kunstig intelligens sier man ofte at en datamaskin som er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske på hvordan man skal gjøre det, har kunstig intelligens. For eksempel foreslår søkemotorertreff på grunnlag av data om tidligere søk og annen brukeradferd, og dette kalles “maskinlæring”. Maskinslæring har en del bruksområder, som kan være fra enkle programmer i telefoner til selvkjørende biler.

Selvkjørende biler
Selvkjørende biler kommer til å bli mer og mer av, og dette krever en del avansert teknologi til hjelp. Den må klare å kunne kjøre fra A til B og kunne se opp for de ulike hindringene som kan forekomme, og kan klare å ta smarte valg i trafikken. Ingen kan kunne styre fra hindringene som kan oppstå og denne selvkjørende bilen er helt alene på sitt. Det krever en intelligent maskinlæring for at bilen skal kunne klare å unngå ulykker med andre biler eller personer osv.

Konsekvensene med dette er at disse selvkjørende bilene kommer til å brukes til transport av ulike varer, og da vil de som jobber med dette kunne miste jobben sin.

Slutt på nye arbeidsplasser
Konsekvenser med kunstig intelligens når det gjelder arbeidsplasser er at det trolig nok ikke vil komme flere arbeidsmuligheter eller arbeidsplasser for de som har mistet jobben sin.

Butikk jobber vil trolig nok fortsette som det er, som vil si uten roboter. Vil nok ikke tro at roboter vil kunne jobbe i slike omstendigheter, men å hjelpe kunder med å tilby det de trenger med å kommunisere med dem. Dette kan eventuelt skje etterhvert dersom robotene blir mer avanserte og vil kunne forstå andre 100% og kunne tilby de produktene som er ønsket. Det kan også komme an på hvilken type butikk det er, f.eks klesbutikker og fotobutikker vil nok trolig trenge hjelp fra mennesker. Mens matbutikker kan for det meste gå av seg selv og kan styres og hjelpes av roboter. Jeg jobber selv i en fotobutikk og vet hvor krevende jobb det er og at man må ha hodet på rett plass hele tiden. Jeg jobber på Elite Foto og der har vi datamaskiner man kan bestille bilder og andre fotoprodukter, og de eldre sliter veldig med den nye teknologien smarttelefoner kommer med, og da må man klare å hjelpe dem hele veien. Samtidig så vil nok netthandel hos oss også bli mer populært, og færre kunder vil da komme i butikk å bestille hvis det gjelder fotobestilling. Disse datamaskinene lærer etterhvert hva de ulike personene søker etter og hva deres interesser er, dette gjør det mer effektivt for de som ønsker å handle raskt og enkelt på nett.

Mange kommer til å miste jobben sin
Når det blir aktuelt at roboter vil ta over arbeidsplasser er det en del arbeidsplasser som mister sine ansatte og blir erstattet med roboter. Dette kan for eksempel være fabrikker som produserer ulike produkter og flyplasser. Nå styres de fleste fabrikker av mennesker og det er ikke alle som ser noe nødvendig i det, da maskiner kan ta over og gjøre jobben raskere og mer effektiv.

Når det kommer til flyplasser er det alltid mye man må tenke på ifølge bagasje og å gjøre reisen mer effektiv. Flyvertinner/verter vil trolig nok bli erstattet med roboter, da det ikke er så avansert arbeid, men at det vil gjøre handel og hjelp mye raskere. Piloter på den andre siden vil nok fortsatt få beholde jobbene sine, vil jeg tro. Selv om roboter er avanserte og kan en del med maskiner og forstå hva man skal gjøre. Fly er veldig avansert og har mye knapper, og i min mening tror jeg ikke roboter vil kunne styre noe så avansert de første årene. Ved Check Inn er det ikke mye som trenger å gjøres, så dette er arbeid som robotene desverre også kan ta over for.

Taxi
Med selvkjørende biler vil nok Taxi selskaper bli rammet, da man ikke lenger trenger sjåfører og bilene kan selv kjøre fra sted til sted. Jeg vil tro at dette ikke kommer til å komme med engang, da betaling og forklaring av lokasjon kan bli litt avansert for dem. Jeg har ikke noe fasit på dette, men etter min mening så vil jeg tro at roboter ikke er så avanserte. Vil tro det tar en del år før de kan gjøre og forstå absolutt alt som et menneske kan få til. 

Takeaway
Vil også tippe at levering av mat som take away kan bli tatt over av roboter i fremtiden. Dette er ikke en så altfor avansert jobb og det sparer en del penger for de som har disse bedriftene med alle sine ansatte. De kan istedenfor ansette noen roboter til å gjøre jobben deres og få det gjort mer effektivt. 

Vasking av senter med roboter
På Sandvika Storsenter har de nå fått inn roboter som vasker rundt på senteret hver morgen før åpning. Disse gjør jobben raskere og mer effektiv og det gjør at det ikke er så mange vaskehjelper som er nødvendig å ha på senteret. Men det er fremdeles vaskehjelper som beholder jobben sin og får vasket på toaletter og slik, som robotene ikke klarer selv. Det er da både negative og positive sider med denne roboten. De som vanligvis pleide å vaske gulvet på senteret har nok fått mindre å gjøre, men de blir spart for en del arbeid. 


Som man kan se så kan det oppstå en del konsekvenser når det kommer til kunstig intelligens. Når det etterhvert kan ta over verden, så er det mye som blir bort og flere mister jobbene sine. Dette kommer til å bli et stort problem for de som har hus, barn og familie å ta vare på. Det vil trolig nok heller ikke komme nye arbeidsplasser som kan fylles opp, de vil nok også bli tatt over av roboter. Etterhvert vil nok 80% styres av kunstig intelligens.

Hentet fra:

https://course.elementsofai.com/no/1/1

________________________________________________________________________

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *