Kunstig intelligens

“Kunstig intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.”
Store norske leksikon

“Man sier ofte at en datamaskin som er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske på hvordan den skal gjøre det, har kunstig intelligens. For eksempel foreslår «intelligente» søkemotorer treff på grunnlag av data om tidligere søk og annen brukeradferd. Dette kalles maskinlæring.”
Store norske leksikon

Maskinlæring er en spesialisering innen kunstig intelligens der man bruker statistiske metoder for at datamaskiner skal finne mønstre i store datamengder. Man sier at disse datamaskinene “lærer” istedenfor å bli programmert. Man pleier å lage testsett som kan finne ut om datamaskinen har lært noe av det den skal lære.

Man kan si at det motsatte av kunstig intelligens er naturlig dumhet. Fordi vi har en begrenset kapasitet og det har vi en del av i verden. Vi mennesker er innebygd av en del utfordringer, som vi faktisk kan overvinne ved hjelp av kunstig intelligens. Videre skal vi se på Gardners syn på intelligens og hvordan droner og roboter kan ta over.

Howard Gardner sin teori om intelligenser er basert på et humanistisk menneskesyn. Gardners syn tar for seg 8 forskjellige intelligenser som mennesker har utviklet mer eller mindre.

Disse 8 intelligensene er:

1. Relasjoner – forstå mennesker

2. Selvinnsikt – forstå seg selv

3. Bodysmart – kroppslig

4. Bildesmart – visuell

5. Musikalsk

6. Ordsmart – språklig

7. Logisk/matematisk

8. Naturalistisk – forstå naturen

Alle har en form for disse intelligensene, men blir representert på ulike måter. Hvordan de blir representert på viser vår personlighet og hva vi er interessert i, har ferdigheter i og søker kunnskaper om. Når en person får vise og bruke sine sterke sider, vil man føle seg stolt og utvikle selvtillit. Og dette gir mer motivasjon for ny læring.

Roboter og drone er en kombinasjon av mekanikker og kunstig intelligens. Vi skal se nærmere på noen av disse typene:
“Prime Air er en droneleveringstjeneste som Amazon utvikler. Driften forventes å starte i utvalgte byer fra slutten av 2019; per desember 2020 har tjenesten imidlertid ennå ikke blitt noe. Tjenesten bruker leveringsdroner til å fly individuelle pakker til kunder automatisk innen 30 minutter etter bestilling.”
Wikipedia

What Amazon Prime Air means for real estate - Daily Beat
Daily beat

Amazon Prime Air er en veldig smart måte å levere pakker på, de har også veldig kort leveringstid etter bestilling. Dette kan bli en skikkelig hit hvis det funker som det skal og at de flyr innen 30 minutter etter disse kundene har bestilt en vare. Normal leveringstid i Norge pleier å være mellom 2-7 virkedager, så for de som gjerne ønsker varen sin raskere hadde dette vært et godt alternativ.

En annen ide er Moley Robotics:
“Moley Robotics er et robotikkfirma med hovedkontor i London, Storbritannia. Den ble grunnlagt av russisk matematiker, datavitenskapsmann og gründer Mark Oleynik i 2015 for å lage serviceroboter for kjøkkenbruk. Det er best kjent for å lage det første robotkjøkkenet, The Moley Robotic Kitchen.”
Wikipedia

Dette er en utmerket ide for de som ikke er så flinke på kjøkkenet, har dårlig tid om dagene eller for de som bare trenger å ha noen til å lage maten for dem. Jeg liker denne ideen veldig godt å kunne likt å ha dette selv i huset hvis det kunne bli aktuelt. Men disse robotene er ekstremt dyre og ikke alle kan få rå til disse. Disse ligger på fra rundt 85 000-130 000kr, dette er en veldig høy sum som ikke mange ser verdt i og noen som kanskje har litt mer penger ser veldig verdt i.
Man kan velge det man selv vil ha fra en skjerm, når maten er valgt vil roboten starte å lage maten for deg å gjøre alt klar. Roboten tar også oppvasken etterpå slik at man slipper å tenke på det.

På første side av Moley Robotics nettside har de skrevet:

“THE FUTURE IS SERVED

A game-changing step into the future of cooking at home, Moley brings you the world’s first fully robotic kitchen.

The Moley Robotic Kitchen allows you to save time, free up your day from routine cooking, plan and adapt your menu according to different diets and lifestyles, enjoy international cuisine anytime, control calories and get cooking tips and recipes from chefs around the world. 

Not only does the robot cook complete meals, it tells you when ingredients need replacing, suggests dishes based on the items you have in stock, learns what you like and even cleans up surfaces after itself. 

Our vision will turn your knowledge about cooking and nutrition upside down. Now’s your chance to become the owner of the first robotic kitchen in the world.”
Moley

Her er det også enklere å unngå å spise ute så ofte, da kan man kjøpe inn mye gode ingredienser og få noen til å lage maten for deg som på en restaurant bare hjemme hos deg selv. Får man besøk kan man også fokusere mer på å underholde gjestene istedenfor å bruke mye tid på kjøkkenet, nå kan man være mer inkludert. Det er mye positivt med denne ideen men kan også samtidig være negativt, man blir eventuelt litt latere. Men man kan da for eksempel få roboten til å lage litt mer sunnere mat, sånn at man får i seg det man trenger. Har man barn så er det også lettere for dem å spise sunt hvis foreldrene ikke er så flinke til å lage variert mat.


Kunstig intelligens består av 8 typer ifølge Howard Gardner og disse er forskjellige fra mennesker til mennesker. Alle har forskjellige interesser og derfor får ulik personligheter som avgjør hvordan personer virkelig er. Droner og roboter er som sagt tidligere en kombinasjon av mekanikker og kunstig intelligens. De er tatt fra mennerskers syn og satt inn i robotene som skal kunne oppføre seg som et menneske. Dette er nok fra fremtiden våres kommer til å bli, en verden med mange droner og roboter som kommer til å hjelpe til. Dette kan hjelpe flere mennesker med å frakte eller produsere ting, men det kan også bety at flere mister jobbene sine. Så man kan si at det er både positive og negative sider ved disse dronene og robotene.

Hentet fra:

https://snl.no/kunstig_intelligens


https://haugesund.kommune.no/skoler/707-subportaler/sagatun-barnehage/satsningsomrader-sagatun-bhg/2198-mi-de-8-intelligensomradene

https://moley.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *